Choć kolagen naturalnie występuje w organizmie, jego syntezę można wspierać poprzez dietę bogatą w produkty zawierające kolagen oraz składniki wspomagające jego produkcję.
Kolagen to białko stanowiące podstawowy budulec tkanki łącznej, skóry, chrząstek i ścięgien. Jego główną funkcją jest zapewnienie elastyczności skóry, wytrzymałości stawów oraz regeneracji naczyń krwionośnych.
Wraz z wiekiem poziom kolagenu w organizmie maleje, co prowadzi do zmarszczek, osłabienia włosów i paznokci oraz problemów ze stawami. Czysty kolagen to najbardziej przyswajalna forma tego białka, stosowana w suplementacji w celu poprawy kondycji skóry, stawów oraz ogólnego zdrowia organizmu.
Kolagen to białko, które stanowi kluczowy element tkanki łącznej, skóry i stawów. Jest niezbędny do utrzymania elastyczności skóry, wytrzymałości chrząstek i zdrowia kości. Naturalna produkcja kolagenu w organizmie spada z wiekiem, co może prowadzić do zmarszczek, osłabienia stawów oraz utraty jędrności skóry.
Kolagen wołowy jest jednym z najpopularniejszych suplementów stosowanych w celu uzupełnienia niedoborów kolagenu. Pozyskiwany jest z tkanek łącznych bydła, a jego forma hydrolizowana (hydrolizat kolagenu) jest łatwo przyswajalna przez organizm.

